Skip links

Isbjørn Is kuttet strømforbruket med 11 prosent

Isbjørn Is har tatt grep som følge av høye strømpriser – og har spart strøm tilsvarende 21 eneboliger. Solceller, samt smart styring av temperatur og ventilasjon er blant tiltakene som har gitt resultater.

Isbjørn Is på Askøy er blant Askøy Energis viktigste næringskunder.

– For Isbjørn Is er det viktig med en pålitelig strømleverandør som leverer oss de tjenestene vi trenger, sier fabrikksjef Roar Moss om det langvarige kundeforholdet.

Iskremprodusenten har hvert år behov for om lag 3,5 millioner kilowattimer med strøm for å produsere rundt 3 millioner kilo med iskrem. De smakfulle produktene finner du både i dagligvarehandelen og hos Den norske isbilen.

STRØMKUTT: Isbjørn Is på Askøy produserte tre millioner kilo med iskrem i 2021. Iskremprodusenten har tatt flere grep for å spare strøm i produksjonen. (Foto: Isbjørn Is)

Vi oppfyller kravene om å få strømstøtte. Det er likevel ikke enkelt å få klarhet i hvordan støtten vil slå ut for oss helt konkret.

Betaler fem ganger så mye for strømmen

Iskremprodusenten legger likevel ikke skjul på at 2022-fakturaene fra Askøy Energi har vært tøffe å forholde seg til, etter to gode «korona-år».

Kjøp og konsum av is har gått ned, blant annet som følge av trangere lommebok for folk flest. De høye strømprisene er likevel den viktigste årsaken til utfordringene.

– Hvis vi sammenligner september i år med september i fjor, har vi i 2022 måttet forholde oss til oppimot fem ganger så høy strømpris. Dette slår kraftig ut på resultatet vårt. Det er ikke mulig å videreføre de store kostnadsøkningene våre til kundene, sier Moss, og forklarer:

– Dagligvarebransjen har mulighet til å justere pris to ganger i året. Men som en mindre aktør i markedet kan vi ikke la kundene sitte igjen med de største kostnadsøkningene. Alt i alt gjør prisøkningen på strøm i kombinasjon med økte innkjøpskostnader at vi blør her på fabrikken, sier Moss.

Ansatte hos Isbjørn Is viser produkter.

FLERE TILTAK: – Summen av flere tiltak reduserer strømforbruket vårt, forteller fabrikksjef Roar Moss (til høyre). Her viser Moss og produksjonssjef Oddbjørn Lid fram noen av varene som produseres hos Isbjørn Is på Askøy.

Summen av flere tiltak reduserer strømforbruket

Isbjørn Is har gjort flere grep for å redusere energiforbruket.

Et viktig grep ble gjort i 2019 da det ble investert i solcellepaneler på taket. Dette i forbindelse med at det ble bygget nytt fryselager på fabrikken. Solcellene produserer årlig oppimot 75.000 kilowattimer, og er et viktig bidrag for å redusere strømregningen.

I tillegg har man gjennom styring av temperatur og ventilasjon, bytte til LED-lys og gjennom økt fokus på varme- og kuldetap, lykkes med å redusere energibehovet med 11 prosent. Dette tilsvarer årsforbruket til om lag 21 eneboliger.

– Det er summen av flere tiltak som reduserer strømforbruket vårt. Nytt utstyr forbruker mindre energi enn gammelt, og i 2021 investerte vi blant annet i en komplett ny kroneis-linje som har vært et viktig energibesparende bidrag, sier Moss.

Fabrikksjefen peker samtidig på paradokset ved at man med økte kostnader sitter igjen med færre midler å bruke på smarte investeringer.

Strømbesparende tiltak hos Isbjørn Is:

  • Solcelleanlegg på taket
  • Forbedret styring av temperatur og ventilasjon
  • Bytte til LED-lys
  • Økt fokus på varme- og kuldetap i fabrikken
  • Utfasing av gammelt utstyr til nyere og mer energieffektivt utstyr
  • Kursing av ansatte

TRENGER ENERGI: Isbjørn Is er blant Askøy Energis viktigste næringskunder. Iskremprodusenten har hvert år behov for om lag 3,5 millioner kilowattimer med strøm, blant annet for å produsere sin populære kroneis med sjokolade. (Foto: Isbjørn Is)

– Koster å ta strømgrep

Isbjørn Is planlegger likevel ytterligere tiltak.

Den tradisjonsrike bedriften på Askøy ser blant annet på muligheter for smartstyring av grunninstallasjoner (dampkjel og kuldekompressorer), samt styring av lys og varme på kontorer og i sosiale rom. I tillegg planlegges det kurs i strømsparing for alle medarbeidere.

– Hva med regjeringens strømstøtte til bedrifter – hjelper denne Isbjørn Is?

– Ja, vi oppfyller kravene om å få støtte siden strømutgiftene våre utgjør minst 3 prosent av omsetningen vår for første halvår. Det er likevel ikke enkelt å få klarhet i hvordan støtten vil slå ut for oss helt konkret. Blant annet er vi usikre på hva som omfattes av energikartlegging og ENØK-tiltak, sier Moss, og påpeker:

– Vi håper uansett at støtteordningene for bedrifter videreføres til neste år. Det koster å ta strømgrep og strøm er blitt en dyr råvare. Dette merker vi på marginen og resultatet hos Isbjørn Is.

Les mer: Regjeringens tilskuddsordning til bedrifter

Om Isbjørn Is:

• Isbjørn Is er den tredje største iskremprodusenten i landet
• I 2021 produserte Isbjørn Is tre millioner kilo med iskrem. Dette tilsvarer 55 millioner stk iskrem!
• Den norske Isbilen er en viktig del av Isbjørn Is med over 100 isbiler på landsbasis
• Isbjørn Is har kuttet i plastforbruket (med 14 prosent) og kartongforbruket (med 9 prosent) de siste årene, og bruker nå mer bærekraftige materialer i produksjonen
• Isbjørn Is er en viktig arbeidsgiver på Askøy. I høysesong jobber det oppimot 70 personer på fabrikk og lager
• Isbjørn Is ble etablert på Askøy i 1962, og fyller i 2022 60 år!

Del gjerne, og besøk oss på Facebook!

Nettside av GP Media